Despre ignoranță și locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități

Prietenii mei știu că mi-e frică să conduc și că nu mă gândesc să mă înscriu la școala de șoferi prea curând, deci existența acestei postări pe blogul meu e oarecum surprinzătoare. Totuși, asta nu înseamnă că pot trece cu vederea faptul că dreptul unei persoane cu dizabilități de a avea un loc de parcare dedicat e deseori încălcat într-un mod flagrant, lucru demonstrat și de postarea de mai jos:

Pentru mine, ei sunt ADEVĂRAȚII CAMPIONI!Oameni care iată, în ciuda evidentelor probleme de ordin fizic, nu…

Publicată de Bubanu Prahoveanu pe Marţi, 5 Iunie 2018

Se pare că există o problemă și mai mare decât faptul că locurile alea sunt ocupate pe nedrept: cică ar fi inutile…

decathlon_handicap

Dragă Xulescu,

Înțeleg că ești dezorientat, pentru că utilizarea excesivă a punctelor de suspensie te dă de gol. Stai liniștit – o să încerc să nu fiu prea aspru cu tine, ba chiar o să-ți ofer circumstanțe atenuante la un moment dat, dar vreau să clarificăm câteva chestii mai întâi:

  1. Oarecum, ai dreptate, pentru că persoanele cu handicap nu fac sport, ci practică sporturi. Da, sunt mai multe, chiar dacă pare greu de crezut. 🙂 Aruncă o privire la pagina despre Jocurile Paralimpice de pe Wikipedia ca să vezi ce și cum. Asta înseamnă că unora dintre noi „le trebuie” atât Decathlon, cât și alte magazine cu profil sportiv.
  2. Chiar dacă, prin absurd, nicio persoană cu dizabilități n-ar putea practica vreun sport, tot n-ar fi ok să privești Decathlon-ul ăla ca pe ceva exclusivist, destinat doar persoanelor care n-au nevoi speciale. Poate că eu am chef să mă duc într-o zi pe-acolo ca să admir arhitectura magazinului sau să întreb angajații ce mai fac. Ce zici, am voie?

Deși nu e pe placul meu, să știi că încerc să-ți înțeleg atitudinea, pentru că e greu să te pui în pielea unui om cu dizabilități, mai ales dacă nici măcar n-ai încercat s–o faci vreodată, dar te ajut eu, că de-asta sunt aici.

Când m-am mutat de la centrul de recuperare pentru copii la cel pentru adulți, acum vreo doi ani, am avut un șoc, pentru că am întâlnit oameni a căror dizabilitate nu a fost înnăscută, precum a mea, ci dobândită pe parcursul vieții. De la profesori la sportivi, toți oamenii de acolo au ceva în comun: la un moment dat, viața lor s-a întors la 180 de grade și s-au trezit într-o lume care nu e făcută pentru ei și pentru noile lor probleme. Ce crezi că au făcut atunci? Au zis „dacă am acest handicap… asta e…” și s-au dat bătuți?

Nu, Xulescu! S-au scuturat și au mers mai departe, ceea ce m-a făcut să îi apreciez enorm, pentru că nu e ușor să faci asta. Față de ei, eu am câteva avantaje,  pentru că am avut aproape douăzeci de ani la dispoziție ca să mă obișnuiesc cu accesibilitatea din România (mai degrabă cu lipsa ei, ha), în timp ce ei au fost nevoiți s-o facă în câteva luni. În plus, din punct de vedere fizic, eu n-am fost niciodată la un nivel de la care să cobor brusc, spre deosebire de cei care și-au dobândit dizabilitatea.

În situații de genul ăsta, locațiile care îndeplinesc standardele de accesibilitate contribuie foarte mult la ridicarea moralului unei persoane cu dizabilități, mai ales dacă e vorba despre locuri pe care omul respectiv obișnuia să le viziteze înainte de accident. Viața socială nu se sfârșește după ce ajungi într-un scaun rulant, deci orice rampă și loc de parcare ok contează enorm. Sunt foarte multe de spus pe tema asta, dar nu cred că eu aș putea acoperi totul, așa că las aici filmulețul ăsta, pentru că mi se pare că e fix ce trebuie. 😉

1_PEBUNE_3_img_sl_camp_UP

Acum că știi mai multe despre nevoile noastre, poate că ți-ai schimbat un pic modul de a privi lucrurile. Știu că nu ești singurul care nu vede rostul anumitor lucruri, dar e ok, pentru că asta se rezolvă în timp, cu ajutorul unor campanii de informare precum #PeBune?. Prin intermediul acestui demers, Fundația Motivation își dorește să scoată în evidență faptul că persoanele cu dizabillități au motive întemeiate pentru care au nevoie de locurile alea de parcare. Eu salut inițiativa, căci  se pare că e nevoie de așa ceva. 🙂

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *